Slovensko vstúpilo do NATO plynule a je zodpovedným v novej úlohe spojenca

07.04.2006 Prešov

Prešov 6. apríla (TASR) - Slovensko vstúpilo pred dvoma rokmi do Severoatlantickej aliancie (NATO) plynule, čo podľa ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana dokazuje, že bolo na tento krok dobre pripravené.

Kukan dnes v Prešove zdôraznil, že v súčasnosti je SR rovnocenným platným členom NATO. „ Náš hlas počuť, “ povedal. Podľa neho sa Slovensko úspešne zhostilo novej úlohy spojenca a prispieva k životaschopnosti aliancie.
Minister obrany SR Martin Fedor charakterizoval vstup SR do NATO ako míľnik v novodobých dejinách SR. Podľa neho Slovensko tým získalo priame bezpečnostné záruky, čo je veľmi významné. Ako príklad prínosu členstva SR v NATO pre jej starých členov uviedol fakt, že Slovensko získalo hodnotenie najlepšieho člena v oblasti likvidácie munície. Pripomenul, že SR má z členstva v NATO nielen výhody, ale aj záväzky. V súčasnosti je v mierových misiách asi 600 slovenských vojakov a ročné náklady predstavujú sumu 500 miliónov Sk. Pozitívne hodnotil skončený proces profesionalizácie Ozbrojených síl (OS) SR. Z tých vojakov, ktorí podpísali kontrakt s armádou je každý druhý prípad po roku 2001, čo je nebývalá generačná výmena. Tohto roku čaká OS SR personálna stabilizácia.
Fedor ako negatívum spomenul, že príslušné miesta nedokázali upraviť mechanizmus nasadenia jednotky rýchlej reakcie s účasťou slovenských vojakov tak, aby bol dostatočne rýchly a efektívny. Informoval, že SR sa do tvorby jednotky zapojí po prvýkrát v druhej polovici tohto roku.
Obaja členovia vlády vystúpili dnes na diskusnom večeri prešovskej kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) s prednáškami na tému Dva roky členstva SR v NATO.
 

Vyberte región

mark